Kerstpakket – zó geregeld maar wacht er niet te lang mee

Altijd weer spannend om een kerstpakket in de handen gedrukt te krijgen. Zo ging dat tenminste twee eeuwen geleden wel. Het schijnt dat herenboeren het personeel iets meegaven als die aan het eind van het jaar de boerderij een tijdje verliet. Om ver weg bij familie van de Kerst te genieten. Ze kregen dan een mand met lekkers en drinken mee. Het was het begin van het kerstpakket. Later nam de middenstand deze traditie over en trakteerde de medewerkers ook op een eindejaars gift, meestal ook eten en drinken, soms aangevuld met nuttige zaken. Na de middenstand begonnen ook grote bedrijven kerstpakketten uit te delen. En vandaag de dag weet het personeel elk jaar in december dat de grote doos er weer aan zit te komen. 

Ook een gemeend cadeau moet wel inhoud hebben

Zo’n doos is voor de directeur een teken dat hij het werk van het personeel het hele jaar door zo waardeert dat hij er iets extra’s voor terug wil geven. Alleen zijn de medewerkers tegenwoordig behoorlijk kritisch en vinden ze lang niet alles even leuk. Wie kent niet die collega die net een doos in de handen gedrukt heeft gekregen en niet kan nalaten te mompelen: ‘nou, zal mij benieuwen or er wat leuks tussen zit’. Het kerstpakket mag dan zelf een mooie gift zijn, maar medewerkers nemen daar niet altijd genoegen mee. De inhoud moet wel verrassen en interessant genoeg zijn. Kerstpakketverzorgers gaan mee in deze kritische wave en verzinnen buitengewoon mooie assortimenten. De dozen krijgen steeds meer klasse producten, A-merken, en alle spulletjes worden ingekleed in pakkende thema’s.

Standaard kerstpakket

Ben jij behept met de taak dit jaar de kerstpakketten te regelen? Veel geluk want als je niet oppast blijf je hangen in de keuzes. Er zijn tegenwoordig zoveel soorten dat je blijft wikken en wegen. De standaardpakketten lenen zich goed als je een tiental pakketten nodig hebt. Daar zit altijd wat te eten en te drinken in. Dat is zeg maar de basis. En verder is een pakket verrijkt met een aardigheidje: een bijzonder bordspel, een grappige gadget, een kookboek. Of een complete mini barbecue set.

Op maat gemaakt kerstpakket

Leuker wordt het als je zo’n duizend pakketten kunt bestellen. Bij grote bedrijven heb je dan veel meer armslag. Want zo’n fikse bestelling kun je tot in detail zelf vormgeven en invullen. Allereerst kun je het pakket helemaal in de bedrijfshuisstijl laten ontwerpen. En daarna kun je de inhoud speels aanpassen aan de dienstverlening van je bedrijf of aan de producten die je maakt. Een doos is ook niet langer noodzakelijk. Je kunt alles verpakken in een sierlijk retroblik dat daarna mooi gebruikt kan worden. Of een fraaie vlechtmand. In de showrooms van kerstpakkettenverzorgers liggen nog veel meer ideeën klaar.

Zelf kiezen

Nieuwsgierig uitkijken naar een kerstpakket is leuk. Maar als de doos eenmaal open is en er zitten zaken in die niet echt bekoren, kan een pakket tot een teleurstelling uitlopen. De een houdt van chocolade, de ander blieft het niet. Een universeel pakket is nooit naar ieders zin. Maar draai het eens om. Geef je medewerkers een voucher waarmee ze online een kerstwinkel binnenkomen. Ze kunnen dan hun punten opmaken aan die spullen die ze zelf heel erg waarderen. 

Op zoek naar iets anders? Bekijk dan ook eens relatiegeschenken.